вторник, 7 юни 2011 г.

ЗА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА И ВИСОКОТО КРЪВНО

Тибетската медицина в продължение на много векове е привличала с тайните си  и е предизвиквала спорове  между изследователите.
Някои от тях твърдят, че медицината е дошла в Тибет от Индия. Тук тя е претърпяла ново развитие, в основата на което стои Тибетската фитотерапия. Според други изследователи, медицината в  Тибет е дошла от Китай.
Трети пък твърдят, че тибетската медицина е възникнала независимо и е един от най-старите медицини  в света.
 
Всъщност са прави и едните и другите. В съвременния си вид тибетската медицина води началото си от 7-ми век от н.е. и е синтез  на различни медицински знания, в които са въплътени тайните на древните лечители, научни познания и практическия опит, но пра историята се губи през вековете.

Основно постижение на тибетска медицина е, че тя  е успяла да съчетае науката за биологично активни точки от китайската медицина с  прилагането на  билкови лекарства.

Нито в една медицина в  света няма толкова развита фитотерапия, с каквато разполага тибетска медицина. Днес това се разбира много добре от лекарите и фармацевтите, както на Запад така и на Изток, изучавайки и прилагайки на практика тайните на тибетската медицина.
По целия свят се откриват нови и нови центрове по източна медицина където се използват методите на акупунктура и физиотерапия. За разлика от рационалните западни медици, в Тибет вярват, че при човек не се разболява който и да е било орган а всяка болест е проява на дисбаланс в организма.
С други думи, тибетските  лекари не лекуват  болестта, а пациента. Ето защо, диагнозата и лечението са винаги строго индивидуални.

В тибетската медицина са описани  повече от 80 000 различни заболявания. За да се разбере от какво точно страда пациента, лекарят внимателно изследва ириса на окото му, езика, ноктите, ушите, цвета  на кожата, пулса, акупресурните точки и т.н.  Интересуват се от начина  на живот, преживени обстоятелства и  хранителни навици. Обръща се внимание на отрицателните черти на характера, защото за  тибетците е известно, че причината за заболяването може да не е само вируси и бактерии, но и на лоши мисли и дела.